tisdag 15 mars 2011

A Mooc - den nya tidens öppna studiecirkel?

En Mooc - Massive open online course - är det framtidens öppna studiecirkel? När jag hör beskrivningen ligger den mycket nära det kollaborativa lärandet som jag tycker att en studiecirkel skall innehålla,deltagarna bidrar med kunskap på olika sätt, arbetsformen är flexibel och deltagarna deltar "fritt och frivilligt". Just skillnaden mellan att få till en skola för att få kunskap och att själv vara aktiv i hela processen gör skillnad i motivation, det vet vi sen tidigare. Men medan studiecirkeln i vissa fall har fått en stämpel av att vara gammaldags och mossig beskrivs de nya sätten att lära in/ut som kreativa och utvecklande!




Vår roll som studieförbund i denna utvecklingsfas är intressant. VI har idag material tillgängligt för alla via öppna lärresurser, alltså behöver inte deltagare komma till ett studieförbund för att få tillgång till bra studiematerial. de öppna onlinekurserna sk Moocs, som inte kostar något att delta i men som har en form av öppna samtal,lärmiljöer och forum för kunskapsutbyte är det framtidens studiecirkel, utvecklade och genomförda av deltagarna själva? En spännande utveckling som i alla fall jag kommer att följa med intresse.

3 kommentarer:

  1. Jag tror att många människor behöver hjälp med strukturen och mer handledning än vad MOOC erbjuder, så även om detta är ett spännande sätt att lägga upp utbildningar på, tror jag inte det kommer att kunna konkurrera ut studieförbunden. Men jag tror att studieförbunden har en del att lära av MOOCs arbetsmetoder. Kanske kan man komplettera med sätt som håller deltagarna aktiva och gör att de kan nätverka/diskutera materialet även mellan träffarna. Vad tror du?

    SvaraRadera
  2. Spännande att utveckla studiecirkeln! Är inne på samma spår som Charlotta och tror på kombination av struktur och total frihet. En parallell till mina egna (högskole)studenter i engelska: Trots att det finns massor av bra språkfärdighetsövningar på nätet så har jag märkt att många hellre gör skräddarsydda övningar som jag satt ihop på vår lärplattform än går ut på nätet och väljer fritt (även om jag länkar till sidor).

    Samtidigt tänker jag att en studiecirkel skulle kunna ha en blogg, facebooksida el. liknande som bas där deltagarna kan mötas oavsett när de går kursen. Lite som alla dessa gå-ner-i-vikt-klubbar som verkar så populära.

    SvaraRadera
  3. Intressant! Ja kombinationen struktur och frihet är bra! vi märker ju att fler och fler vill kunna skapa själva, men att de återkommer till oss just för att få stöd i den pedagogiskta processen samt en struktur för lärandet i gruppen. Vi arbetar just nu med Folkbildningsnätets nya communityplattform som erbjuder en digital mötesplats för gruppen men där varje deltagare också kan ha sin egen blogg. En kombination av fysiska och digitala möten - ett flöde i tid och rum hoppas jag på i framtidens studiecirklar!

    SvaraRadera